Välkommen

Back on Track
måndag 11 juli 2011 , 01:15

Var till veterinären med Leroy i fredags så tydligen var det inte något med Leroys vänstra bak knä. Men jag förstår ännu inte hur det inte kunde vara något, för Leroy har helt tydligt ogillat när man rör knät, men då vi var där så brydde han sig inte. Hon tittade på då jag gick med Leroy, och såg att han tar kortare steg med höger bak ben. Efter böjprov så var det inte sämre, hon menade att han bara var stel, men han fick ändå 1 på hälta på det benet. Så var han halt på höger fram, på skarpt underlag, efter böjprov. Vi testade på mjukt underlag också och då haltade han inte, så han var tydligen bara lite hovöm.

Hon röntgade också Leroys högra ben par och fram hoven. Leroys ben är tydligen i jätte fint skick, hon sa att det kunde lika gärna vara benen på en unghäst, att ingen skulle kunna tro att det är benen på en 20-årig häst och att de röntgenbilderna skulle gå igenom vilken köp besiktning som helst.
På röntgenbilden av framhoven så såg hon att hovbenet och hovens yttre väg inte längre var parallellt, så en skicklig hovslagare skulle korigera det felet enkelt, men att det skulle nog ta en stund förrän det är helt bra igen. Sen så såg det ut som om han hade en hovspricka, men när hon tog en bild underifrån, så var det precis som hon lite misstänkt, bara en liten spricka på hovbotten. Så ännu om Leroys hov, så hade tån också börjat växa  innåt, men det skulle gå lätt att korrigera, men det här skulle också ta en stund förrän det är helt bra. Hon rekomenderade en hovslagare, som tyvärr hade semester just nu, men hon tyckte att vi skulla använda honom ett par gånger iåret, och därimellan kunde vilken hovslagare som helst fixa Leroys hovar.

Så såg hon att Leroys hasled var svullen. Det var leden som börjat samla vätska, så hon tömde den och sprutade cortison. Hon sa att en led som blivit uttöjd kommer att fortsätta samla vätska och att det inte alls är farligt. Vi fick se det lite som ett olje byte, sa hon, vätskan som kom ut var nämligen väldigt tunn, och det smörjer leden bättre om det är lite tjockare, och den nya vätskan som kommer att komma dit, skulle vara av bättre kvalité, en stund iallafall. Hennes egen gamla häst hade också likadant, så hon själv tömde de nästan alfrig.

Men kortfattat så kommer Leroy att bli bra och jag kunde börja sätta igång honom så fort hovarna, speciellet den högra fram, är fixad. Så kommer att kunna rida ungefär som förr. Hon påminde att Leroy är en gammal häst, att jag inte ska ställa höga krav på honom och bara ta det lugnt, men det var enda gången den dagen jag sa "jag vet :D". Med denhär veterinären är det bäst om man kommer med den inställningen "jag vet absolut ingenting" så kommer man bra överrens med henne. Hon kan nämligen vara lite knepig.

Etiketter: ,



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Tillbaka till bloggen

äldre inlägg