Välkommen

Häst stretchning
lördag 12 februari 2011 , 23:03

Bild lånad av Helen Helgesson
I förra inlägger skrev jag en del om stretching så tänkte skriva ett eget inlägg om det :)

De flesta av oss stretchar säkert efter vi varit ut på länk och så, men hur många kommer ihåg, eller helst tänker på, att stretcha sin häst efter ridpasset/kör turen? Varför stretcha? Jo, när man anstränger en muskel, under ett ridpass, så drar muskeln ihop sig och efter ridpasset så borde man dra ut muskeln igen. Annars blir bara muskeln kortare och kortare och kortare och till sist har man en jätte stel häst. Som tur är våra hästar smarta och kan till vis del stretcha vissa muskler lite själva, men under ett ridpass ansträngs hästen extra mycket och därför borde vi människor stretcha våra hästar. Vi vill ju hålla vår hästar smidiga och rörliga så därför är det bra att stretcha. En lång och elastisk muskel har dessutom mycket mindre risk för bristningar och andra skador i muskeln. Andra fördelar med stretchning så är att det minskar träningvärk och blodcirkulationen ökar, vilket leder till att mjölksyran försvinner snabbare och så förs syre och näring bättre till musklerna.

För att få varaktiga resultat borde man stretcha hästen efter varje ridpass. Men varje gång, man kommer ihåg att stretcha, är hemmåt. Snart hör det till rutinen att stretcha.

Till att börja med, när hästen inte är van, så är det jätte viktigt att ta det försiktigt.  Börja med väldigt små rörelser, och drar hästen undan benet så ska man göra rörelsen ännu aning mindre, man måste lära hästen att stretcha! En häst som alldrig,eller sällan, blivit stretchad kan man ju inte förvänta sig att den klarar av att lyfta frambenet i en 90 graders vinkel, till att börja med så kanske det blir bara några centimetrar ovanför marken. Tre saker som är jätte viktigt att tänka på när man stretchar sin häst är att alldrig tvinga den, se till att värma upp hästen ordentligt(minst i 20 minuter) och tänk på att alla hästar är olika viga.

Jag själv har varit försiktig med att stretcha för jag trott att det lätt kan bli fel och då var det mer skada än nytta. Hästmassören som var till oss idag så sa att jag kan inte göra fel och gör man "fel" så är det helt enkelt inte någon effekt och gör det ont så drar nog hästen undan benet. Men det är bäst att ta det försiktigt iallafall och be om hjälp om man är osäker.

En snabb sammanfattning:
Här är min källa, kan vara bra att läsa! Här är olika stretch övningar! Det ger bäst effekt om man håller en viss ställning 5-10 sekunder och upprepar 2-3 gånger!  Tänk på din egen ergonomi när du stretchar hästen och kom ihåg att stretcha du med efter ridpasset :)

Etiketter: ,



2 kommentarer:

Anonymous Malin

Hur många hästar har du? =)
För det är många hästar på din header ;)

13 februari 2011 kl. 12:21

 
Anonymous Malin

Sv: Hihi, jaha ;)

13 februari 2011 kl. 15:40

 

Skicka en kommentar

<< Tillbaka till bloggen

äldre inlägg